Banhoppning – en sport som kräver tillit, styrka och förtroende

Utöver de ytterst populära hästsporterna trav och galopp (även kallad kapplöpning) så är grenarna dressyr och banhoppning mest kända. Dessa är två av tre grenar vars svårighetsgrader sträcker sig från klubbnivå upp till VM och OS vilket gör att det finns en mycket stor publik. Banhoppning har fått mer plats i media under de senaste åren, inte minst för att Rolf-Göran Bengtsson vunnit Jerringpriset vilket ledde till både hyllningar och kritik. Kritiken var stor bland de icke-hästkunniga som ansåg att hästen gör hela jobbet och således borde ryttaren ej få pris. Detta gjorde att kunniga hästmänniskor höjde sina röster och skrev debattartiklar och inlägg på sociala medier för att försvara Rolf-Göran.

show-jumpingBanhoppning är, oavsett kritiken från de som inte är kunniga inom hästsport, en sport som kräver både en bra ryttare och en bra häst. Dynamiken emellan de två är avgörande för att bra resultat ska kunna produceras. Majoriteten av de ryttare som tävlar på landslagsnivå internationellt har tränat och tävlat sedan de var barn för att utveckla sin ridning såpass att det går att ta sig över hinder som är upp till 160 centimeter höga.

Det handlar om att skapa ett band med sin häst så att den bibehåller sin koncentration även på de största och mest dekorerade av banor. Hästar är flyktdjur och instinkten en häst har när den kommer in ensam på en bana dekorerad med alla möjliga saker som ger (för hästen) konstiga skuggor och hör ljud från en stor publik är att fly därifrån. En bra ryttare kan inge det lugn och förtroende hästen behöver för att kunna koncentrera sig på uppgiften den har, att ta sig felfritt runt banan.

Inte nog med att man ska få hästen att hoppa över en banas höga hinder felfritt, man måste också träna hästen i olika situationer för att den ska få förtroende för sin ryttare. Detta är ingenting som sker över en natt utan precis som för elitidrottare i andra sporter krävs det mycket träning. Det är precis som vilken annan sport som helst, förutom att det inkluderar ett djur.