Dressyr

Precis som banhoppning är dressyr en av de tre grenar inom ridsporten som det finns en väldigt bred klassificering i. Som ryttare har man i dressyr möjlighet att utvecklas från nybörjare och en lätt nivå på dressyren (exempelvis en L:D dressyr) till svår dressyr upp till VM och OS nivå.

Vad är dressyr?

Olympics Day 11 - EquestrianDressyr innebär att ryttaren med så små rörelser som möjligt ska kunna kommunicera till hästen vad det är hästen ska göra. Det handlar om allt ifrån att svänga och rida hästen i en rund cirkel och att galopp utan problem till att göra avancerade rörelser såsom piruetter, piaff och passage.

På en dressyrtävling bedöms ryttarens och hästens samspel av en eller flera välutbildade domare. De tittar både på ryttarens inverkan på hästen och hästens förmåga att utföra rörelserna på ett så nära perfekt sätt som möjligt. Programmet, som det kallas när man rider en bestämd “bana” med olika rörelser och vägar, är bestämt i förväg och måste övas in av ryttaren. Det gäller alltså att man tränar mycket och håller nerverna i styr så att ingenting glöms bort.

Kritiska röster mot dressyr

Då och då står det i tidningarna om olika träningsformer som kan användas för att träna en dressyrhäst och var gränsen går mellan träning och tvång. För att förstå denna debatt måste man förstå hur en ridhäst fungerar rent fysiskt. Det finns någonting som kallas för att hästen ska gå “i form” vilket enkelt förklarat kan sägas att den ska ha en ergonomisk hållning där hästen använder hela sin kropp för att bära upp ryttaren och ha flexibilitet i stegen. En känd dressyrryttare vid namn Patrik Kittel fick sin beskärda del av kritik när han anklagades för att använda sig av en extrem typ av träningsmetod som kallas rollkur. Dessa anklagelser tillbakavisades dock av Kittel och bilderna förklarades som tillfälligheter då hästen under ett ögonblick vikt in sitt huvud i positionen som kritiseras. Dessa former av kritik återkommer med jämna mellanrum men brukar tillbakavisas av tränare och ryttare.